KGW „Marysieńki”

Koło Gospodyń zostało powołane w lipcu 2013 roku przez młode mieszkanki z terenu wsi Pilaszkowice. Od początku kieruje nim Pani Agnieszka Sobiesiak, zrzeszając około 10 Pań. „Marysieńki” od zawsze ceniły sobie przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje i podtrzymywanie kultury regionu. Chętnie biorą udział w warsztatach, szkoleniach o tematyce kulinarnej jak i rękodzielniczej.
Główną działalnością jest prezentacja tradycyjnych potraw 
i udostępnianie ich okolicznym mieszkańcom. Do specjałów zaliczyć można rożnego rodzaju wypiekane pierogi o ciekawych i nietypowych nadzieniach, przepyszne ciasta, a także ciepłe dania i nalewki.

Do osiągnięć KGW „Marysieńki” można zaliczyć udział w różnych konkursach kulinarnych, gdzie zajmują czołowe miejsca. Warto wspomnieć iż na jednym z konkursów oceniał je sam Karol Okrasa, wyrażając pozytywne opinie. Zwycięskie potrawy to m.in. pieróg Pilaszkowicki z serem i szczypiorkiem, baleron gotowany z kurczaka, 
nalewka z pędów i pasztet z cukinii. „Marysieńki można dostrzec na okolicznych festynach i imprezach kulturowych, gdzie prezentują swoje kulinarne dzieła i nie tylko, bowiem ich coroczną tradycją jest udział 
w Dożynkach Gminnych i Powiatowych.

Latem w okresie żniw zawsze znajdują czas aby uwić okazały wieniec, co roku zaskakujący formą i stylem wykonania. Nowoczesne wydania wieńców znajdują swoich miłośników dając Paniom czołowe miejsca na konkursach Wieńców Dożynkowych.

W roku 2015 występując na Doż. Wojew. w Końskowoli z obrazem Matki 
Boskiej, w 2016 r. ich wieniec - indyk, zdobył I nagrodę na Doż. Pow. w Piaskach, zaś w roku 2017 otrzymał I nagrodę na Najpiękniejszy Wieniec Nowoczesny na Doż. Wojew. w Radawcu z Marysieńką - wiejską dziewczyną.

Galeria

Skip to content